Blogi-alue?

Oleellisia ohjeita ja sääntöjä, käyttäjien esittäytymisketju ja keskustelua foorumin toiminnasta.

Blogi-alue?

ViestiKirjoittaja ithelog » Ke Maalis 25, 2009 9:09 am

Ehdotan "blogit" foorumin perustamista seuraavilla säännöillä:

1) Kuka tahansa voi perustaa ketjun mihin tahansa aiheeseen Kiukkuisen Oravan käsittelemien aiheiden puiteissa

2) Ketjuun saa postittaa vain ketjun perustaja ja ylläpitäjät

3) Jos ketjuun haluaa vastata, vastaukselle pitää perustaa uusi ketju aiheen mukaan johonkin toiseen foorumiin, ei blogit foorumiin

Itse ehdotan tätä siksi, koska mielelläni kertoisin yhtä sun toista 7DS projektin etenemisestä ja vastoinkäymisistä, mutta tämän tyyppinen viestintä on ymmärtääkseni (syystäkin) kielletty projektihautomossa. Lisäksi asiaa huomattavasti selkeyttäisi ketjun luokittelu sellaiseksi ettei siihen odoteta välikomentteja ja keskustelua. Olen harkinnut "[7DS] Blog" ketjun aloittamista projektihautomossa, mutta asiaa mietittyäni olen todennut että sen sijoittaminen sinne herättäisi vain pahaa verta. Projektihautomon asiat kaipaavat huomiota ja niitä tulee suht harvoin, kun taas blogit ovat lähinnä viihdettä ja saattavat päivittyä hyvinkin usein. Blog-tyyppinen viestintä projektihautomossa tappaisi sen alkuperäisen tarkoituksen. Toinen paikka minne voisin kuvitella blogin tunkevani olisi sitten Omat tuotokset osio. Mutta sielläkin viestien pääasiallinen tarkoitus on saada palautetta ja arvioita omista tuotoksista.

Projektien edistymisraportoinnin lisäksi toinen tarkoitus johon uskoisin blogien soveltuvan on kampanjaraportointi. Sitähän on nyt jonkin verran ollut siten, että väliin saa kuka tahansa kommentoida sen kun ehtii. Pelinvetäjää voisi palvella paremmin tuollainen blogityylinen viestintä joissakin tilanteissa. Pelinvetäjä voisi esim. julkaista blogina kampanjan paikallista lehteä tms.

Blogit foorumin sijoittaisin ehkä takahuoneeseen. Lähinnä siksi, koska se on enemmänkin viihdettä kuin keskustelua herättäväksi tarkoitettua tekstiä.
Suomalaiset ovat kansainvälistä kansaa. He välittävätkin kanssaihmisistä ilman ään pisteitä.
ithelog
 
Viestit: 455
Liittynyt: Ma Marras 10, 2008 12:53 am

Re: Yleinen palaute- ja kehitysketju

ViestiKirjoittaja Taustavoima » Ke Maalis 25, 2009 11:04 am

Kiitos viestistäsi, ithelog.

Projektihautomon ohjeissa tosiaan kehotetaan välttämään "yksipuolista raportointia projektin edistymisestä", jotta alueen tarkoitus, kehitysavun pyytäminen ja saaminen, ei hämärtyisi. Se, että tekijä kirjoittaa ylös ajatuksiaan projektinsa etenemisestä, auttaa epäilemättä häntä luomaan selkeyttä ja järjestystä työhönsä, mutta muille se ei anna oikein mahdollisuuksia auttaa. Hautomon käytäntöjä on kylläkin tarkoitus tarkentaa ja miettiä uudelleen vielä kevätpuolella. Mikseipä niitä voisi muuttaa tältä osin, jos muutosta kaivataan.

Ehdotuksesi bloginomaisille, ei-keskusteleville ketjuille tarkoitetusta alueesta on kiinnostava, mutta en ole varma, miten se sopii keskustelufoorumin perusajatukseen. Majatalo kun on tarkoitettu nimenomaan ajatustenvaihtoon, vuorovaikutukseen ja dialogin käymiseen. Se, että muiden kommentit ja lisäykset jollain tapaa häiritsisivät kirjoittelua foorumille, tuntuu vähän oudolta. Jos ketjun avaaja kokee jonkin Majatalon aihepiireihin liittyvän asian viestin arvoiseksi, miksei se olisi saman tien myös keskustelun arvoinen? (Tämä on vilpitön kysymys.)

Pelinvetäjää voisi palvella paremmin tuollainen blogityylinen viestintä joissakin tilanteissa. Pelinvetäjä voisi esim. julkaista blogina kampanjan paikallista lehteä tms.
Roolipelikampanjat-alueelle voi perustaa ketjun juuri tällaista viestittelyä varten.
Blogini aiheita ovat kirjoittaminen ja kirjallisuus.
Avatar
Taustavoima
Moderaattori
 
Viestit: 1445
Liittynyt: Ti Syys 14, 2004 7:56 pm
Paikkakunta: Turku

Re: Yleinen palaute- ja kehitysketju

ViestiKirjoittaja Chrisle » Ke Maalis 25, 2009 12:06 pm

Taustavoima kirjoitti:
Ehdotuksesi bloginomaisille, ei-keskusteleville ketjuille tarkoitetusta alueesta on kiinnostava, mutta en ole varma, miten se sopii keskustelufoorumin perusajatukseen.


No onhan noita blogityyppisiä alafoorumeita nykyisin aika runsaastikin, joten ei ne aivan toimimattomia voi olla. Ajatus se tuokin, tosin itse kyllä toivoisin että omaan ketjuun saisi kommentoida kuka tahansa muukin.
"Tyger! Tyger! burning bright
In the forests of the night,
What immortal hand or eye
Could frame thy fearful symmetry?"

W. Blake
Avatar
Chrisle
Moderaattori
 
Viestit: 1741
Liittynyt: To Loka 30, 2003 1:58 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: Yleinen palaute- ja kehitysketju

ViestiKirjoittaja Taustavoima » Ke Maalis 25, 2009 1:25 pm

Chrisle kirjoitti:itse kyllä toivoisin että omaan ketjuun saisi kommentoida kuka tahansa muukin.
Niin, tämähän ei sitten eroa enää millään tavalla nykyisestä käytännöstä. :)

Toinen tapa ajatella tätä asiaa on kysyä, kuinka suuri "omistusoikeus" käyttäjällä tulisi olla aloittamiinsa ketjuihin. Voisiko aloittajalla olla sanavaltaa siihen, kuka hänen aloittamaansa ketjuun saa kirjoittaa tai mitä sinne kirjoitetaan? Saisiko hän poistaa muiden viestejä omasta ketjustaan? Koskisivatko tällaiset oikeudet kaikkia vai vain tiettyjä foorumialueita?

Perinteisesti Majatalossa ketjun aloittajalla ei ole katsottu olevan tällaisia erioikeuksia. Hänellä on kuitenkin valta määritellä ketjunsa aihe, tarkoitus tai kysymykset, joita ketjussa on tarkoitus pohtia. Hän voi esimerkiksi pyytää muita jakaaman kokemuksiaan, antamaan ratkaisuehdotuksia johonkin ongelmaan tai perehdyttämään hänet johonkin aiheeseen. Muiden tulee kunnioittaa näitä rajoituksia ja pidättäytyä kirjoittamasta viestejä ohi aiheen. Ketjun aloittaja ei voi kuitenkaan kieltää ketään osallistumasta keskusteluun, ja toisten viestien sivuuttamista pidetään huonotapaisena. Majatalon käyttäjät ovat perinteisesti arvostaneet keskustelevuutta.
Blogini aiheita ovat kirjoittaminen ja kirjallisuus.
Avatar
Taustavoima
Moderaattori
 
Viestit: 1445
Liittynyt: Ti Syys 14, 2004 7:56 pm
Paikkakunta: Turku

Re: Yleinen palaute- ja kehitysketju

ViestiKirjoittaja ithelog » Ke Maalis 25, 2009 2:07 pm

Taustavoima kirjoitti:
Chrisle kirjoitti:itse kyllä toivoisin että omaan ketjuun saisi kommentoida kuka tahansa muukin.
Niin, tämähän ei sitten eroa enää millään tavalla nykyisestä käytännöstä. :)


Nykyisestä käytännöstä se eroaisi nimenomaan volyymillään. Minusta on aivan oikein, että projektihautomosta tuollainen on kielletty. Sen salliminen sinne ei ole hyvä ratkaisu. Parempi on oma foorumi.

Esitykselläni yritin täsmentää millainen tuo uusi foorumi voisi olla. En koe ehdottoman häiritseväksi sitä, että blogista syntyisi keskustelua, mutta keskustelun määrä voi helposti räjähtää käsiin. Esim. kun kirjoitin 7DS perusteet kuvauksen en suinkaan odottanut niin vilkasta ja tyrmäävä keskustelua. Koin olevani asiasta vastuussa ja velvollinen vastaamaan esille nousseisiin asioihin. Tarkoitukseni ei ollut ruodituttaa ideaani niin perusteellisesti, joskin tässä vaiheessa olen kiitollinen siitä kylmästä suihkusta mitä sieltä tuli. Osittain sen myötä jalat leijuvat jo paljon lähempänä maata 7DS projektissa. Esittämissäni blogifoorumin säännöissä foorumille nimenomaanhan en kieltänyt keskustelua, vaan yritin ohjata sen blogin ulkopuolelle jottei blogi menisi tukkoon ja keskustelu saisi elää oman elämänsä.
Suomalaiset ovat kansainvälistä kansaa. He välittävätkin kanssaihmisistä ilman ään pisteitä.
ithelog
 
Viestit: 455
Liittynyt: Ma Marras 10, 2008 12:53 am

Re: Yleinen palaute- ja kehitysketju

ViestiKirjoittaja Taustavoima » Ke Maalis 25, 2009 2:49 pm

ithelog kirjoitti:Nykyisestä käytännöstä se eroaisi nimenomaan volyymillään.
Tarkoitin, että jos käyttäjä voi aloittaa ketjun mistä tahansa Majatalon alaan lukeutuvasta aiheesta, ja muut saavat kommentoida siihen, sittenhän kyseessä on... aivan kuin mikä tahansa keskustelufoorumin ketju Roolipelit-, Pelitaito- tai Strategiapelit-alueilla. Bloginomaisille ketjuille tarkoitettu oma alue on tarpeellinen vain, jos muut eivät saa kirjoittaa niihin.

En koe ehdottoman häiritseväksi sitä, että blogista syntyisi keskustelua, mutta keskustelun määrä voi helposti räjähtää käsiin. Esim. kun kirjoitin 7DS perusteet kuvauksen en suinkaan odottanut niin vilkasta ja tyrmäävä keskustelua. Koin olevani asiasta vastuussa ja velvollinen vastaamaan esille nousseisiin asioihin. Tarkoitukseni ei ollut ruodituttaa ideaani niin perusteellisesti, joskin tässä vaiheessa olen kiitollinen siitä kylmästä suihkusta mitä sieltä tuli.
Ymmärrän, mitä tarkoitat. Projektihautomo on hyvä paikka kylmiin suihkuihin, mutta aina tekijät eivät halua ensi töikseen alkaa puolustelemaan vasta kehitysasteella olevaa projektiaan. Siellä kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota siihen, että määrittelee riittävän tarkkaan, mitä ketjulta toivoo ja odottaa. Jos tarkoitus on lähinnä esitellä pelin perusteet, selventävät yleisen tason lisäksymykset lienevät asiallinen tapa vastata mutta esimerkiksi settingin yksityiskohdista vänkääminen ei. Lisäksi pitäisi erikseen kieltää sellaiset viestit, joissa ollaan jo lähtökohtaisesti eri mieltä koko ketjun perusajatuksen kanssa: "No mä en tykkää fantasiapeleistä, ei tämäkään herätä mitään intohimoja" tai "Noppapoolit ovat huonoja, teet virheen, kun käytät niitä".

Vaikka lähtökohtaisesti tekijä altistaa kaikki Projektihautomossa esittämänsä ajatukset ja suunnitelmat kritiikille, kysymyksille ja kommenteille, ohjeisiin voisi kirjata hänelle laajemmat oikeudet rajata ketjujen sisältöä. Siellä sanotaankin jo, että mitä tarkempia kysymyksiä kysyy, sitä parempia vastauksia saa. Käytännössä olen huomannut, että jos on tässä epämääräinen, muut vastaavat mitä huvittaa. Tällöin tekijälle koituva hyöty on lähinnä sattuman varassa. Kerro aina, miten haluat muiden auttavan.
Blogini aiheita ovat kirjoittaminen ja kirjallisuus.
Avatar
Taustavoima
Moderaattori
 
Viestit: 1445
Liittynyt: Ti Syys 14, 2004 7:56 pm
Paikkakunta: Turku


Paluu Tärkeää tietää

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä

cron