Kokemuksia Mouse Guardista?

Keskustelua kaikenlaisista roolipeleistä, larpeista, pelituotteista, roolipelikulttuurista ja yleisistä roolipelaamista koskevista aiheista.

Kokemuksia Mouse Guardista?

ViestiKirjoittaja samsusi » Ke Maalis 14, 2012 12:17 am

Hurs vaan, majatalon väki! :cool:

Tutustuin tässä aika hyvältä vaikuttavaan eepokseen, nimittäin Mouse Guardiin.
Kovasti halajaisin pelaamaan, mutta sitä ennen ois mukava kuulla ihmisten mielipiteitä ja kokemuksia pelistä.
Eli nyt pöytään kaikki parhaat seikkailut/kämmit/kohellukset pelin parissa ja mielipiteet säännöistä, etenkin taistelusysteemistä.
Pain is temporary
honour is forever
samsusi
 
Viestit: 9
Liittynyt: Ke Maalis 14, 2012 12:01 am

Re: Kokemuksia Mouse Guardista?

ViestiKirjoittaja ithelog » Ke Maalis 14, 2012 10:41 am

Mouse Guard käyttää Burning Wheel systeemin sääntöjä. Saat varmasti hyvän käsityksen selaamalla läpi mitä Burning Wheel:istä on sanottu. Minulla tuo on hyllyssä osittain luettuna, mutta pelannut sitä en ole. Lukemisen perusteella systeemissä on selkeästi puolensa. Se ei hahmonluonnissa pyri ensisijaisesti tasapainoon, vaan antaa mahdollisuuden hyvin monipuoliseen hahmonluontiin. En tiedä onko Mouse Guard jotenkin rajoittanut tätä.

Taistelusysteemistä sen verran, että Burning Wheelissä on mielestäni hyviä oivalluksia. Osumakohdan valinta on hyvä idea. Puolustaja päättää osumakohdan, hyökkääjä maksaa vaikeutena jos haluaa siirtää sitä. Sillä on varsin yksinkertaisesti saatu aikaiseksi taktisia valintoja jotka tuntuvat mielekkäiltä. Noppasysteemi on yksinkertainen ja selkeä. Siinä on tosin elementtejä joiden merkitys ei pelaamatta auennut.

Koska Mouse Guard perustuu sarjakuvaan ko. sarjakuvan hankkiminen ideoiden pohjaksi on varmasti harkittava vaihtohehto.

Sen vähän mitä nyt Mouse Guardin sivuja vilkuilin, niin kokonaisuus vaikuttaa hyvältä. Tosin jos joudut pelataksesi ostamaan sekä Burning Wheel systeemin kirjat, Mouse Guard pelin ja vielä läjän sarjakuvia, niin halvaksi tuo ei tule. Burning Wheel on sen verran iso systeemi, että pidän todennäköisempänä, että Mouse Guard pelissä sanotaan, että se vaatii ko. kirjat kuin että Burning Wheel sääntöjä olisi yritetty lyhentää ja tunkea samoihin kansiin.

Burning Wheelistä vielä sen verran, että sen kirjoittaja on selvästi kuttuuntunut joihinkin pelinvetäjän temppuihin ja laatinut niitä vastaan sääntöjä. Pelaaja voi esimerkiksi määrittää hahmolle automaattitoimintoja joita ei tarvitse erikseen sanoa. Hahmo voi aina esimerkiksi ulkona nukkua selkä kalliota vasten ja aina ottaa miekan mukaan kun nousee keskellä yötä. Tälläiset jutut estää pelinvetäjää sanomasta ettei hahmolla ole miekkaa mukana sen jälkeen kun keskellä yötä hahmo on rynnännyt alakertaan melua ihmettelemään tms. Toinen vastaava suoja pelinvetäjää vastaan on "one roll stands" sääntö, joka estää epäonnistumisen lypsämisen uudelleen heitoilla.

Jotakin pelin hengestä kertoo se, että valmissysteemeistä pohjaksi on valittu Burning Wheel eikä esim. d20. Tästä nostan hattua, koska valinta kertoo alkuperäisestä sarjakuvasta aika paljon. Odottaisin pelien tämän perusteella painottuvan enemmän tarinaan kuin taisteluihin. En tarkoita, että Burning Wheel olisi taisteluihin huono, vaan sitä, että se pyrkii antamaan peliin enemmän sisältöä ja on vähemmän huolissaan ns. tasapainosta kuin d20 systeemi.

Paremmin Burning Wheeliä tuntevat korjatkoon jos olen ymmärtänyt jotakin väärin.

Edit 21.3.2012: Sain eilen Mouse Guard roolipelin lainaksi ja Mouse Guard Winter 1152 sarjakuvan lahjaksi. Palaan ehkä aiheeseen tutustuttuani niihin paremmin.
Viimeksi muokannut ithelog päivämäärä Ke Maalis 21, 2012 9:53 am, muokattu yhteensä 1 kerran
Suomalaiset ovat kansainvälistä kansaa. He välittävätkin kanssaihmisistä ilman ään pisteitä.
ithelog
 
Viestit: 455
Liittynyt: Ma Marras 10, 2008 12:53 am

Re: Kokemuksia Mouse Guardista?

ViestiKirjoittaja SnowDog » Ke Maalis 14, 2012 1:58 pm

Minullakaan ei ole Mouse Guardia itselläni, mutta olen lukenut siitä arvosteluja ja juttuja Burning Wheelin kotisivuilta. Tämän pohjalta olen ymmärtänyt että peli on täysin itsenäinen, eikä vaadi ainakaan BW-kirjoja. Lukemani pohjalta MG on jopa vähän niinkuin BW light (vrt. Rolemaster ja MERP). Sarjiksista on varmasti etua, ehkä jopa enemmän kuin Praedorissa, mutta kun en ole MG sarjiksia lukenut, niin en tiedä.

Järjestelmästä vielä sen verran, että sitä on käytetty myös Iron Empires nimisen sarjakuvan rope-sovellukseen. Sarjiksia tosin ilmestyi vain kaksi albumia, mikä oli sääli ja varmaan vaikutti pelin myyntiin. Itselläni on sekin (BW:n ohella) ja vaikka se onkin sinälään samanlainen kuin BW, niin siinä on ihan omiakin juttuja. Otin tämän esille siksi, että sitä voi modata haluamaansa suuntaan.

Taistelusäännöstö on tavallaan hauska, tavallaan raivostuttava PJ:n kannalta. Siinä missä eri manööverit jne. antavat kiehtovia tuloksia ja taktikointia, niin se tekee PJ:n hommasta aika hankalaa vetää vaikkapa neljää NPC:tä kerralla, ellei sitten pysty käyttämään kaikille samoja manööverejä. Toinen hankaluus on se, että melee ei ole täysin yhteensopiva kaukotaistelun kanssa. Sitä ollaan pohdittu BW:n foorumeilla, mutta mitään varmaa ja yhtenäistä linjaa ei ole mielestäni löytynyt.

Mutta kuten Ithelog jo kertoi, niin siinä on paljon kivoja oivalluksia. Elämänpolut ja siitä saatavat traitit (voivat olla etuja ja/tai haittoja) antavat hahmoille mukavasti eloa. Instinctit (joihin Ithelog viittasikin) toimivat myös etuina, sekä haittoinakin tietyissä tilanteissa.

Vauraus ja kontaktit on hoidettu abstraktisti, mutta varsinkin kontaktien hankkiminen on hoidettu erittäin mielenkiintoisesti.

Artha, eli pelin "karma" on myös aika oleellisessa roolissa.

Eiköhän tässä ollut päälimmäiset pelkän BW:n osalta. HUOM! tämä kaikki perustuu kirjojen lukuun, eikä pelaamiseen.
"Tämä on tapa pelauttaa.
On useita tapoja pelauttaa, mutta tämä on minun tapani."

- Full Metal GM
Avatar
SnowDog
 
Viestit: 2311
Liittynyt: Ma Marras 22, 2004 5:34 pm
Paikkakunta: Vantaa

Re: Kokemuksia Mouse Guardista?

ViestiKirjoittaja ithelog » Ti Maalis 27, 2012 10:37 am

Tutustumiseni Mouse Guard peliin on vielä kesken, mutta tähän astisella lukemisella voin todeta sen verran, että eroja Burning Wheel systeemiin on sen verran paljon, ettei Burning Wheel tietämyksestä ole hirveästi apua tämän pelin arvioinnissa. Perusmekaniikka -- heitetään taidon verran 6-sivuisia noppia, lasketaan onnistumiset ja verrataan siihen montako onnistumista piti saada -- on sama kuin Burning Wheelissä, mutta siihen yhteneväisyydet melkein jo loppuvatkin. Esimerkiksi vaistot tarkoittavat Mouse Guardissa aivan eri asiaa kuin Burning Wheelissä. Siinä missä Burning Wheelissä ne suojelevat pelaajaa ilkeältä GM:ltä, Mouse Guardissa ne ovat peruste palkita pelaajaa hahmon roolin pelaamisesta.

Hahmonluonnissa pidän tavasta jolla hahmo sidotaan kiinteäksi osaksi yhteisöä. Erilaisia määrämuotoisia kontakteja tulee useita kaikille hahmoille, mikä tukee sosiaalisien juonien kehittelyä hiirien yhteisöön. Hahmot eivät ole samaan tapaan hylkiöitä ja yhteisön ulkopuolisia kuin seikkailijat suurimmassa osassa fantasiapelejä yleensä ovat.

Luen sääntöjä lähinnä sillä mielellä jos vetäisin peliä 7 vuotiaalle pojalleni. Hän on kiinnostunut hamstererista ja nimittää tätä foorumia "söpön oravan puumaja"ksi. Hiirien yhteisön suojeleminen voisi olla omiaan ensimmäisenä kontaktina roolipelaamiseen, jos peli on niin lapsiystävällinen kuin luulen. Suurin rajoite tietty on enkku, jota mahdollisista pelaajista vasta muutama opettelee.
Suomalaiset ovat kansainvälistä kansaa. He välittävätkin kanssaihmisistä ilman ään pisteitä.
ithelog
 
Viestit: 455
Liittynyt: Ma Marras 10, 2008 12:53 am


Paluu Roolipelit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Majestic-12 [Bot]

cron